Hvordan Printer Vi på Vore T-shirts og Hættetrøjer?

Hvordan Printer Vi på Vore T-shirts og Hættetrøjer?

Hvad er DTG?

Direct-to-garment printing (DTG) er en proces med print direkte på tekstiler ved hjælp af specialiseret vandig inkjet-teknologi, dette kaldes også for direkte print. DTG-printere har typisk en plade designet til at holde tøjet i en fast position, og billde eller teksten printes eller sprøjtes så direkte på tekstilet af printhovedet. DTG kræver typisk, at tøjet er forbehandlet med en special væske og dette gøres ofte med en speciallavet maskine. Det giver mulighed for følgende:

 

 • Stærkere binding mellem beklædningsfibre og det pigmenterede blæk
 • Lægger løse fibre ned for at give et glattere underlag
 • Reagerer kemisk med blækket for at fremme tørring og hærdning


Da dette er en digital proces, er printet skarpere og har en højere opløsning, eller DPI, end traditionelle printmetoder såsom serigrafi. Men i modsætning til serigrafi er der ingen lang opsætnings- eller oprydningsproces, og DTG har mulighed for kun at printe en enkelt t-shirt til minimale omkostninger.

Hvad er fordelene ved DTG?

 • Der er ingen opsætningsomkostninger sammenlignet med screen-printing.
 • Små ordrer og engangsopgaver udskrives til en fornuftig pris.
 • Udskriv billeder på direkte på tekstiler, som er meget nøjagtige og detaljerede.
 • I modsætning til screen-printing behøver man ved Direct-to-Garment (DTG) ikke at betale efter antal farver, så fuldfarve print er ekstremt overkommeligt.
 • Direct-to-Garment (DTG) Printerblæk hæfter direkte på fibrene. Det gør at næsten føles som en del af stoffet.
 • Udskrifter forbliver lige så lyse/skarpe og bløde og vil ikke revne, hvis de plejes ordentligt.

Hvordan er DTG sammenlignet med andre teknologier til print af t-shirts og hættetrøjer?

Screen Print VS DTG

Udskrifter i høj kvalitet Ja Ja
Detaljedesign Nej Ja
Ubegrænset farvepalet Nej Ja
Bestillingsminimum Ja Nej
Masserabatter Ja Ja*1 (delvist)
Mere bæredygtigt Nej*2 (Delvist) Ja

*1 Der kan ydes mængderabat på DTG print, dog kun begrænset, da omkostningerne mere eller mindre er de samme om man køber 1 eller 10 stk

*2 Al blæk/materiale til DTG er bæredygtigt og da man kun producerer det antal der skal bruges, er der meget lidt spild. Screen Print er blevet mere bæredygtigt i dag, kontra for år tilbage. Dog produceres der stadigvæk meget mere spild tøj end ved DTG. Dertil er farverne til Screen Print desværre sjældent bæredygtigt/miljøvenligt. Er Screen Print prisen meget billig, så er det tegn på det ikke er bæredygtigt!

Hvordan er DTG sammenlignet med andre teknologier til print af tøj generelt?

Der findes mange typer af teknologier af print på tøj.

 • Screen Print/Serigrafi

Hver enkelt farve af et design presses enkeltvis ovenpå tekstilen, hvorefter det så varmes igennem en ovn. Derved smelter farven sig fast på tekstilen.

 • DTG print

En industriel inkjet printer, printer speciallavet tekstil blæk direkte i fibrene og varmes derefter igennem en ovn eller varmepresser. Derved varmes blækken ind i selve fibrene

 • Sublimation

Dette er lidt i stil med DTG, dog kan dette kun bruges til plast/polyester og lignede ikke naturlige produkter. design/farven påføres tekstilen og ved hjælpe af varme omdannes der gasser, som gør det bliver en del af polyesteren.

 • Vinyltransfer

Variationen i kvalitet er meget stor. Er kvaliteten ikke god, så vil dette krakelere efter få vaske. Er kvaliteten høj (noget højere pris også), så kan det holde rigtig længe. Dette er tykkere vinyl der skæres ud i den form/logo/tekst man skal bruge og derefter presses dette ved høj varme oven på tøjet. Dette bør og bruges ofte kun til arbejdstøj, hvor det miljøvenlige aspekt ikke spiller den største rolle.

Hvilken kvalitet kan kunderne forvente af et DTG-print? I dag er DTG cirka lige så holdbart som Screen Print. Dette var ikke tilfældet for 5+år siden. I dag hvis forbehandlingen gøres korrekt og professionelt, så holder printet tøjets levetid ud.

Hvorfor er DTG bedre end andre printmetoder? At det er bedre er en sandhed med modifikationer. Til den private forbruger, vil DTG altid være bedst, grundet det miljøvenlige aspekt og at prisen holdes nede.

Da der ikke er opstartsomkostninger ved DTG, er det både billigere for den private forbruger, men også mere miljøvenligt!

Tilbage til blog